Door Journalist Hans Jansen

De Opbelbus Alkmaar is er voor mensen die geen eigen vervoer hebben en geen gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer. Daarnaast rijdt de bus vier dagen per week mensen naar het Zonnehof in Alkmaar die daar naar de dagbesteding gaan. “En dat vind ik eigenlijk het leukste”, zegt Rob, een van de vrijwilligers die op de bussen van de Stichting De Opbelbus Alkmaar rijdt. “Ik doe dit nu zeven jaar en je bouwt een band op met de vaste passagiers.”

In 2019 vervoerde de Opbelbus Alkmaar 18 duizend passagiers per jaar. “We zijn een begrip geworden in Alkmaar”, zegt Koos van Beek, bestuurslid van de stichting en penningmeester. “We zijn in 1984 begonnen met één bus. Nu rijden er vier. En we hebben in de loop der jaren onze missie kunnen waarmaken. Flexibel, klantvriendelijk en stipt op tijd. Dat waarderen onze leden.”

Werklozenproject

De Opbelbus begon in 1984 als antwoord op de slechte verbinding voor ouderen vanuit Alkmaar Noord naar het centrum. Werkloze jongeren verzorgden dat vervoer om werkervaring op te doen. Toen dat project stopte, werd besloten het vervoer met vrijwilligers voort te zetten.
Dat is geslaagd. Mensen die gebruik willen maken van de bus moeten lid worden van de stichting en betalen een minimale bijdrage van 25 euro per jaar en een vaste ritprijs binnen Alkmaar van 2.20 euro. Koos van Beek: “Daarvoor krijgen mensen dus professioneel vervoer waar ze op kunnen rekenen. En als ze dan horen dat er alleen vrijwilligers werken, de chauffeurs, de mensen op kantoor en de bestuursleden, vinden ze dat fantastisch.”

“En als chauffeurs hebben we allemaal onze vaste dag en dus ook vaste klanten. Dan krijg je in al die jaren een band met ze. Je staat versteld wat ze je allemaal vertellen. Echt heel leuk.”

Dagbestedingsritten

Sinds een aantal jaar vervoert de Opbelbus ook naar zorglocaties die dagbesteding verzorgen. Van Beek: “Toen zorginstellingen dagbesteding gingen aanbieden voor mensen die nog thuis wonen, was het vervoer naar en van de locaties een issue. Wij reden al individueel vervoer dus wij waren ook een partij om dat groepsvervoer te verzorgen. Westerhout in Alkmaar was onze eerste klant. Momenteel verzorgen wij een deel van het vervoer voor Alkcare. Die hebben drie locaties. Alkcare regelt de passagiers en wij vervoeren die.”

Service

En de chauffeurs van de Opbelbus bieden service. Chauffeur Rob: “We wachten niet voor de deur. Bij het ophalen ’s ochtends thuis bellen we aan en helpen we de passagiers in hun jas. En brengen we ze naar de ruimte waar de dagbesteding is.” En zo gaat het ook ‘s middags ook weer terug. “En als chauffeurs hebben we allemaal onze vaste dag en dus ook vaste klanten. Dan krijg je in al die jaren een band met ze. Je staat versteld wat ze je allemaal vertellen. Echt heel leuk.”

In principe rijdt de Opbelbus in Alkmaar. Maar ook ritten naar Stompetoren, Heiloo, Bergen, Egmond (a/z), Heerhugowaard en Langedijk zijn, voor een aangepaste ritprijs, mogelijk.
Meer informatie op www.opbelbus.nl of bel 072-5616367.

Fotobijschrift: Chauffeur Rob helpt zijn passagiers in de bus. De rollators kunnen ook mee.