“Er is in Nederland geen gebrek aan geld van fondsen, maar fondsen en initiatieven weten elkaar nog lang niet altijd te vinden”. Hiermee werd de training fondsenwerving afgetrapt door adviseurs Leonie Everts en Eric Jansen van de Sesam Academie, óók een organisatie met vrijwilligers. De training zelf is gefinancierd door het Oranjefonds en daarmee een mooi voorbeeld van een fonds dat haar best doet om het makkelijker, en zelfs leuker te maken. 

In een training van één dag werden tien vrijwilligers van vervoersdiensten meegenomen in de wereld van fondsenwerving. Fondsenwerving begint bij het denken vanuit het perspectief voor wie je het doet, zodanig dat het emotie oproept. Maak tastbaar wat jouw dienst betekent voor mensen. Voor de klanten; passagiers, voor vrijwilligers, voor mensen die activiteiten organiseren en vervoer nodig hebben. We leerden dat deze betekenis lang niet voor iedereen hetzelfde is, en dat het loont om hiernaar te vragen bij passagiers én vrijwilligers. 

Wat is een vermogensfonds en hoe werken zij? Hoe zorg je dat jouw project ‘bovenop het stapeltje’ komt? Want, fondsen zijn onafhankelijk en maken eigen keuzes. Ook stonden we stil bij verschillende onderdelen van een begroting, voor welke posten je bij een fonds terecht kunt, en voor welke je beter bij andere partijen kunt aankloppen. Fondsenwerving is veel werk, maar als je het slim aanpakt valt het toch mee.

Meerdere deelnemers zeiden dat ze een beetje tegen de training hadden opgezien, maar een verrassend nuttige en leuke dag hadden gehad. Eén deelnemer verwoorde het zo “Ik zag er als een berg tegenop, maar jullie hebben fondsenwerving leuk gemaakt. Ik heb nu zin om aan de slag te gaan”. Een andere deelnemer zei: “Had ik het maar eerder gehad! Dat had me heel veel tijd en zoeken gescheeld”. Complimenten aan de trainers van de Sesam Academie die met een afwisselend programma en veel interactie de groep scherp hielden. 

Iedere deelnemer heeft gedurende de training een start gemaakt met een plan voor fondsenwerving en ging de deur uit met een concreet lijstje aan te schrijven fondsen. Heb je ook interesse in een training? Laat het ons weten, misschien kunnen we het in de toekomst nog een keer organiseren.