Mevrouw Ipenburg wordt uit de auto geholpen door chauffeur Peter (foto: Hans Jansen)


Portret van een vervoersdienst

Zoefzoef biedt plezierig vervoer van deur tot deur in heel Haarlem. De vervoersdienst is er voor iedereen en speciaal voor ouderen en mensen die minder mobiel zijn en voor wie ander vervoer geen oplossing is. Zo kunnen mensen deelnemen aan het sociale leven en zo zelfstandig mogelijk blijven. Hoe is deze vervoersdienst georganiseerd? Wie zijn de mensen erachter? Journalist Hans Jansen ging met hen in gesprek.

Mevrouw Ipenburg is 89 jaar en gaat twee keer per week naar Trefpunt ’t Trionk (het wijkcentrum van Haarlem Effect). Voor een praatje, een spelletje, handenarbeid. Ze woont bijna om de hoek, maar lopen gaat alleen nog met een rollator en ook nog eens moeizaam. Dus wordt ze gehaald en gebracht door Zoefzoef; een ritje van vijf minuten. “Daar is Zoefzoef drie jaar geleden voor opgericht”, zegt Astrid Valkenburg, die de vervoersdienst coördineert.

De afstand voor Mevrouw Ipenburg naar het buurtcentrum is zo kort, dat het niet goed werkt hier een taxi voor te bellen die ook andere adressen aandoet. Zoefzoef is dan een uitkomst. Zoefzoef rijdt in twee wijken vijf dagen per week van 9.00 tot 17.00 uur. In Haarlem Noord is de dienst net uitgerold en wordt vooralsnog drie dagen gereden. Nog een voordeel: Zoefzoef werkt met vaste chauffeurs op vaste dagen. Dat is voor oudere mensen die op vaste dagen ergens naartoe gaan, heel prettig, weet Valkenburg. Mevrouw Ipenburg kan dat beamen. Peter is ‘haar’ vaste chauffeur op woensdag. “Peter is een schat.”

Gebit kwijt
Ook Peter vindt het leuk om zo zijn vaste klanten te hebben. “Ik doe dit nu twee jaar en je leert je passagiers kennen. Sommigen leggen hun hele hebben en houden bij je neer.” En het leidt soms tot heel bijzondere dingen. “Ik heb een tijd een meneer vervoerd die heel slecht ter been was. Die haalde ik op in zijn woning. Dat ik af en toe zijn schoenen moest zoeken, was ik al gewend. Maar op een dag zie ik dat hij zijn gebit niet in heeft. Tja, hij wist ook niet waar hij dat gelaten had. Toen ben ik maar even op zoek gegaan en vond het in de badkamer. Dat zijn uitzonderingen hoor, maar ik vond het wel grappig.”

Wijkvervoer
Bijzonder aan Zoefzoef is ook het wijkgerichte karakter. Er rijden drie auto’s door Haarlem. In principe blijven de auto’s binnen het stadsdeel. Astrid Valkenburg: “Daardoor blijven de ritjes kort en kunnen we maatwerk leveren.” Bij Zoefzoef is 9:00 uur ook 9:00 uur. Dat maatwerk bestaat, behalve de punctualiteit, uit heel verschillend vervoer. De ritjes gaan naar de fysiotherapeut, de apotheek, de kapper, het winkelcentrum, een bezoekje aan familie of vrienden. En dus ook naar buurtcentra zoals Trefpunt ‘t Trionk.

Welzijnsorganisaties Haarlem Effect en DOCK Haarlem coördineren Zoefzoef. Het is bedoeld als vervoersdienst die een aanvulling biedt op Wmo-vervoer, openbaar vervoer en vervoer door familie en mantelzorgers. Bij Zoefzoef zijn veel voertuigen uitgeprobeerd. Er wordt nu gereden met volledig elektrische auto’s: een Nissan Leaf, een Hyundai Ionic en een Nissan e-NV200. Elektrisch rijden is ideaal voor de korte afstanden in en om de wijk of het stadsdeel, en heel duurzaam natuurlijk.

Meer informatie?
Wie meer informatie wil kan een mailtje sturen naar vervoer@haarlemeffect.nl of kijk op de website https://zoefzoefhaarlem.nl.