“Het was even wennen voor de chauffeurs, maar we zijn er ontzettend blij mee”, zegt directeur Johan van Buren van Welzijn Bloemendaal. Hij heeft het over de keuze van ‘zijn’ Welzijn Bloemendaal om over te stappen van diesel naar elektrisch. “Het stilstaan en optrekken in de vijf dorpskernen van Bloemendaal is gewoon heel vervuilend.”

Welzijn Bloemendaal reed (pre-corona) ruim 12.500 ritten per jaar en wil graag haar steentje bijdragen aan een beter milieu. De welzijnsorganisatie biedt verschillende soorten vervoer: vervoer van deur tot deur, groepsvervoer voor instellingen, een boodschappenservice en uitstapjes. Deels met diesels van de organisatie, deels met vrijwillige chauffeurs met eigen auto. 

“Diesels zijn goede werkers voor grote afstanden,” weet Johan. “Maar niet voor de korte ritten. Het aantal ritten is natuurlijk fors gedaald, maar corona was ook een reden om sneller over te stappen op de elektrische bussen. Voor passagiers en voor chauffeurs is het makkelijker afstand bewaren in het vervoertuig dan in een auto. Het aantal ritten met eigen auto’s is in coronatijd gedaald. 

Lease werkt ontzorgend

Als je Johan hoort, is het allemaal niet zo ingewikkeld. Welzijn Bloemendaal least nu 3 exemplaren van de Volkswagen e-Crafter De oude bussen konden worden ingeruild. “Alles bij elkaar zijn we net wat goedkoper uit dan voorheen. De wetenschap dat je bij een aanrijding meteen vervangend vervoer hebt en ook het onderhoud is inbegrepen, ontzorgt ons bovendien enorm.” 

Laden is wennen

Elektrisch rijden is anders, merkten de chauffeurs in Bloemendaal. Johan: “De bus wordt ‘s nachts opgeladen, maar als de stekker er niet goed in zit, dan staat je collega de volgende dag met een lege accu. Het vraagt een andere routine, maar men was er eigenlijk snel aan gewend. 

Meer weten? 

Johan wil je vanuit zijn ervaringen graag op weg helpen. Neem contact met hem op via Welzijn Bloemendaal(023) 525 03 66 of info@welzijnbloemendaal.nl

Of kijk eens op deze websites

Nationaal Kennisplatform Laadinfrastuctuur

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Change inc.