Meneer Redeker en chauffeur Gerrit op de terugreis van Noordwest Ziekenhuis naar Heiloo (foto: Hans Jansen)

Portret van een vervoersdienst | door Hans Jansen | Artikel in Alkmaars Nieuwsblad

De naam doet vermoeden dat de rolstoelbus Alkmaar alleen in Alkmaar en omgeving rijdt. Maar je kunt de bus ook in zomaar in Middelburg of Utrecht tegen komen. “Ja, we rijden naar bestemmingen in het hele land als het moet”, zegt Menno de Jong, voorzitter van het bestuur van de Stichting Rolstoelbus Alkmaar, “maar de meeste ritten zijn in de regio Alkmaar hoor.”

De Stichting Rolstoelbus Alkmaar (SRA) is in 1983 opgericht, toen rolstoelvervoer helemaal nog niet vanzelfsprekend was. Inmiddels zijn er talloze rolstoelvervoerders, meestal commercieel. De Jong: “Dat is sowieso iets waarin wij ons onderscheiden. Wij zijn een stichting die zonder winstoogmerk rijdt. Onze ritprijzen zijn daardoor laag,” En dat kan ook door reclame-inkomsten, donaties en een subsidie van de gemeente Alkmaar.

Extra service
Een ander punt waarop de rolstoelbus Alkmaar zich onderscheidt is de extra service. “Wij halen onze klanten thuis op in hun woning. En in bijvoorbeeld het ziekenhuis halen we onze klanten op van de afdeling. Onze planners houden rekening met tweemaal een kwartier extra tijd voor deze service.”
SRA is er ook voor de heel korte ritten. Ze hebben in Alkmaar een contract met zorgcentra voor ritten binnen Alkmaar voor vervoer naar bijvoorbeeld de opticien, het ziekenhuis of de familie.

Op zondagmiddag nog naar Middelburg
De twee rolstoelbussen van SRA rijden zeven dagen per week van 9.00 tot 17.00 uur en op verzoek ook ’s avonds.
Gerrit is al twaalf jaar een van de vrijwillige chauffeurs en werd een keer op zondag om 15.00 uur gebeld door het Noordwest Ziekenhuis: “We hebben hier een motorrijder die een ongeluk heeft gehad en nu noodgedwongen tijdelijk in een rolstoel zit, maar wel graag naar huis wil. Gaat dat lukken? Hij woont wel in Middelburg.”
Tuurlijk, zei Gerrit. “Ik was om 20.30 uur weer thuis. Hij had geluk, want ik had verder geen ritten meer die zondag. Het zijn uitzonderingen en heel dankbaar om te doen.”

Kerstmarkt en Keukenhof
Vaste ritten zijn er jaarlijks ook naar onder andere de Kerstmarkt in De Boet (Hoogwoud) en de Keukenhof in Lisse. De Jong: “Dat zijn bewoners van zorgcentra die zich daar ieder jaar heel erg op verheugen. Prachtig toch om dat te kunnen doen.”

De Stichting Rolstoelbus Alkmaar rijdt met twee gecertificeerde Mercedesbussen gemiddeld vijfentwintig ritten per jaar. In de bussen is plaats voor drie mensen in een rolstoel en drie begeleiders. De twintig vrijwillige chauffeurs rijden op vaste dagen een ochtend of een middag. Er is altijd plaats voor nieuwe chauffeurs die na een opleiding worden ingezet en vrijwilligers voor een dagdeel voor de telefoondienst en planning op werkdagen van 9.00-17.00 uur. Meer informatie op www.rolstoelbusalkmaar.nl of bel op werkdagen naar 072-5151516.