Het bestaan van vervoersdiensten met vrijwilligers is van grote waarde. Als oplossing voor mensen die zelf niet (meer) mobiel zijn zodat zij actief kunnen blijven deelnemen aan de samenleving. Vervoer door vrijwilligers wordt vaak ingezet voor medische ritten, ritten naar dagbesteding, voor mensen die extra tijd en ondersteuning nodig hebben en voor ritten waarbij ontmoeting en contact onderdeel zijn van het aanbod. Buurtbussen met vrijwilligers, zorgen met 8 persoonsbussen voor het bereikbaar houden van minder dichtbevolkte gebieden als onderdeel van het openbaar vervoer.

Het Kenniscentrum Vrijwilligersvervoer sprak de afgelopen jaren met ruim 250 vervoersdiensten in Noord-Holland en andere delen van het land. We waren verrast over de vele varianten van vervoersdiensten die er bestaan en slimme oplossingen die men bedacht voor een succesvol vervoersaanbod. De diversiteit en mogelijkheden zijn enorm.

Voor wie?
Wil je vrijwilligersvervoer aanbieden of ben je benieuwd naar de mogelijkheden die vervoer met vrijwilligers kan bieden? Deze publicatie helpt je op weg. Het biedt overzicht, inspiratie en handvatten waarmee je aan de slag kan. De publicatie is bedoeld voor startende initiatieven, gemeenten, zorg- en welzijnsorganisaties, betrokken bewoners, mantelzorgers en sociaal ondernemers. De voorbeelden komen voornamelijk uit Noord-Holland, waar wij met subsidie van de provincie Noord-Holland het Kenniscentrum konden ontwikkelen.

Inhoud
In deze inspiratiegids maakten wij een onderscheid tussen drie typen vervoersdiensten die werken met vrijwilligers. Vervoersdiensten met een eigen wagenpark, vervoersdiensten met de eigen auto van de vrijwilliger en de buurtbussen als onderdeel van het openbaar vervoer. Wat kenmerkt het aanbod, wat zijn de mogelijkheden en varianten en wat zijn de voor- en nadelen? Tot slot helpen we je op weg bij het ontwikkelen van nieuw aanbod om de vorm te kiezen die bij past bij de behoefte, naast het aanbod dat er is in de regio, bij de initiatiefnemer(s), bij de visie die je hebt en die ook in de toekomst een financieel gezonde organisatie is.

Publicatie opvragen
Je kunt hier de publicatie vinden en downloaden.