"Onderweg naar toegankelijk en plezierig vervoer in stad en platteland"

Kenniscentrum vrijwilligersvervoer

Wie zijn wij?

Lokale vervoersdiensten in de stad en op het platteland bieden een waardevolle aanvulling op openbaar vervoer. Vooral voor ouderen en mensen die minder mobiel zijn. Deze organisaties maken het verschil door- fijnmazig en flexibel – diverse soorten van vervoer te bieden. Zij maken het voor deze groepen mogelijk om mee te kunnen doen aan de samenleving.

Deze lokale vervoersdiensten werken hoofdzakelijk met vrijwillige inzet. Zij leveren een substantieel aandeel aan mobiliteit, bereikbaarheid en het bestrijden van eenzaamheid. Toch is vaak niet goed zichtbaar wat zij precies doen, voor wie en welke expertise hier aanwezig is.

Het kenniscentrum vrijwilligersvervoer beoogt dé plek te zijn waar alle kennis rond vrijwilligersvervoer bij elkaar kan komen. Voor vervoersdiensten zelf, voor overheden, zorg- en welzijnsorganisaties, contract- en openbaar vervoerders en belangenorganisaties.

 De centrale doelstellingen zijn om vrijwilligersvervoer:

  • te ondersteunen en te versterken,
  • uit te breiden,
  • zichtbaar te maken en
  • tot innovatie en samenwerking te stimuleren.

Hiermee wil het platform bijdragen aan het vergroten van de mobiliteit van (kwetsbare) inwoners in Nederland.

Wat doen wij?

Start kenniscentrum in Noord-Holland

In Noord-Holland zetten 3000 vrijwilligers zich in voor de mobiliteit van hun medemensen. In totaal vervoeren zij 730.000 passagiers per jaar. Zeker 100 initiatieven zetten zich dagelijks in om met vrijwilligers een aanvullende vervoersdienst te leveren voor een wijk, een dorp, gebied of stad.

Het kenniscentrum vrijwilligersvervoer ondersteunt deze initiatieven door het ontwikkelen van kennisproducten, op maat advies en het bouwen van een ondersteunend netwerk.

De provincie Noord-Holland ziet het belang en de waarde hiervan en ondersteunt het kenniscentrum. In de toekomst zoeken wij een model waarbij het kenniscentrum inhoudelijk en financieel gedragen kan worden door meerdere partijen. Met elkaar willen wij ervoor zorgen dat vervoer voor mensen die minder mobiel zijn toegankelijk en betaalbaar blijft.

 

KenniscentrumVV-Kaart-N-H-namen

Kennis delen

Overzicht vrijwilligersvervoer
Noord-Holland

Kennis delen

Vrijwilligers werven

Met het overzicht vrijwilligersvervoer maken we inzichtelijk welke vrijwillige vervoersorganisaties actief zijn in Noord-Holland. Tegelijkertijd schetsen we ook een beeld van de diversiteit binnen het vrijwilligersvervoer. Er zijn grote verschillen in o.a. aanbod, organisatievorm, bereik, grootte en financieringsvorm. Met dit overzicht kun je snel informatie vinden en contact leggen. Voor wie: welzijn- en zorgorganisaties, beleidsmakers, wethouders en startende initiatieven en bestaande vrijwillige vervoersorganisaties.

Dit overzichtelijke boek kan je gratis downloaden. Vul dan je naam en email-adres in dan zorgen wij dat deze voor jou is!
Liever per post? Het boekje is in beperkte oplage gedrukt. Wil je deze graag ontvangen voor 10 euro, stuur ons even een mailtje.

Boekje_Overzicht_vrijwilligersvervoer_N-H2

Toolkit met Informatie, tips en praktische voorbeelden. Een vervoersdienst staat of valt met betrokken en verantwoordelijke mensen. Naast enkele betaalde krachten zijn dit hoofdzakelijk vrijwilligers. Bestuursleden, wagenparkbeheer, coordinatie, planners of centralisten en chauffeurs. Het vinden van goede mensen is best een uitdaging én vraagt nieuwe vaardigheden voor bijvoorbeeld het inzetten van sociale media of filmpjes. In deze toolkit vertellen we je er alles over.

Dit overzichtelijke boek kan je gratis downloaden. Vul dan je naam en email-adres in dan zorgen wij dat deze voor jou is.

Boekje-Toolkit3

Wil je deze handige boekjes gratis downloaden? Vul dan je gegevens van je organisatie in en je ontvangt automatisch een mail waarmee je ze kunt downloaden.* Verplicht

Contact

Femke

Femke Nannes

Kwartiermaker

Femke Nannes ontwikkelde enkele jaren geleden de Zoefzoef, is betrokken bij diverse projecten en organisaties rondom ouderen, heeft kennis en ervaring in het werken met vrijwilligers en rondom arbeidsparticipatie in relatie tot vervoer en deed onderzoek naar vervoersprojecten in heel Nederland.

femke@kenniscentrumvrijwilligersvervoer.nl

Marieke

Marieke Boon

Kwartiermaker

Marieke Boon ontwikkelde tien jaar geleden de HugoHopper, was betrokken bij de start van het platform vrijwilligersvervoer Noord-Holland-Noord in opdracht van Connexxion, deed onderzoek door heel Nederland naar vrijwilligersvervoer en adviseerde diverse gemeenten en startende vrijwillige vervoersorganisaties.

marieke@kenniscentrumvrijwilligersvervoer.nl

Kenniscentrum Vrijwilligersvervoer

Met elkaar willen wij ervoor zorgen dat mensen kunnen blijven participeren, dat er aanvullend vervoer is voor mensen die minder mobiel zijn en openbaar vervoer toegankelijk en beschikbaar blijft.

Mede mogelijk gemaakt door:

Logo-van-internet-PNH_RGB_pos

De Greiner

Voorhelmstraat 25.306

2012 ZM Haarlem

info@kenniscentrumvrijwilligersvervoer.nl

Heb je een goed idee of kennis die je wilt delen?

Wil je eens sparren over jouw vervoersinitiatief? Ben je op zoek naar specifieke informatie? Wil je jouw vervoersinitiatief verbinden met ons netwerk? Wij komen graag met je in contact!