De buurtbussen in Noord-Holland Noord en Haarlem-IJmond kunnen vanaf 22 maart weer rijden. Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan zijn alle buurtbussen voorzien van kuchschermen, ventilatie-units en actieve luchtfiltering.

Landelijk onderzoek van TNO heeft aangetoond dat met deze aanpassingen de buurtbussen weer verantwoord de weg op kunnen. Connexxion heeft daarom alle buurtbussen laten ombouwen. Wel blijft het dragen van een mondkapje in de buurtbus verplicht.

Na een jaar te hebben stilgestaan zijn inmiddels diverse Nederlandse buurtbussen weer de weg op. Een groot deel van de buurtbusverenigingen in Noord-Holland heeft nu aangegeven ook weer te kunnen rijden.

Lees hier het volledige persbericht

Buurtbus is openbaar vervoer

Buurtbussen zijn een bijzondere vorm van vrijwilligersvervoer ontstaan in de jaren ‘70 om dunbevolkte gebieden bereikbaar te houden. Het zijn verenigingen die rijden met vrijwillige chauffeurs waarbij zowel de bussen als de dienstregeling wordt geregeld door de openbaar vervoerder. Een buurtbus is dus openbaar vervoer, als passagier kun je met OV-chip betalen. Buurtbussen rijden in Noord-Holland Noord en Haarlem-IJmond onder de vlag van Connexxion.

Opluchting bij Buurtbus 416 in de Noordkop

Paul Fortgens is secretaris van de Buurtbus 416. Deze Buurtbus ‘Noordkop’ rijdt tussen Schagen en Kreileroord via Oude Sluis, Anna Paulowna, Wieringerwaard, Slootdorp en Wieringerwerf.

Terugkijkend op afgelopen corona-jaar was het vooral afwachten en goed contact houden met de chauffeurs. “Iedereen gaat er toch verschillend mee om, sommige chauffeurs willen de vaccinatie afwachten en dat is prima”. Op de vraag van de provincie en Connexxion of de Buurtbus nu weer kan rijden konden zij gelukkig positief antwoorden. De chauffeurs zeggen dan: “Het bestáát niet dat ons dat niet gaat lukken!” Allerlei zaken zijn dus doorgesproken, de bussen zijn omgebouwd en staan klaar. Connexxion, de provincie en de Buurtbus zelf hebben via diverse media de passagiers geïnformeerd. Daarbij deden ze ook een oproep voor nieuwe chauffeurs, want een paar nieuwe mensen kunnen de Buurtbussen goed gebruiken.

NH Nieuws maakte hier een mooi rapportage